Om oss

På Husensjö förskola lägger vi stor vikt vid hälsa, kost, rörelse och utevistelse. Vår stora trädgård är ett tidigare koloniområde, som inbjuder till både rörelse- och fantasilek bland fruktträd och bärbuskar. Vi finns i ett lugnt område i stadsdelarna Husensjö och Rosengården.

På vår förskola har vi cirka 80 barn i åldrarna 1-5 år som är fördelade på Karusellen och Trollskogen. På Karusellen finns i sin tur avdelningarna Virvelvinden, 1-3 år, och Loopen, 3-5 år. På Trollskogen finns avdelningarna Kottarna, 1-3 år, samt Granarna, 3-5 år. För våra 5-åringar har vi regelbunden uteverksamhet. En dag i veckan går eller åker vi till exempel till skogen eller till stranden ute på Råå. Vi lär oss om djur och natur och har roligt tillsammans.

Husensjö förskola har ett eget kök och vi äter god hemlagad mat varje dag. Barnen erbjuds en väl genomtänkt och balanserad matsedel och har själva möjlighet att påverka vad som serveras. Många av våra råvaror är kravmärkta och vi håller även igen på sockret och försöker att inte servera sötsaker.

Nanny Palmkvist-andan

Tillsammans med förskolorna och skolan i vårt närområde har vi ett gemensamt förhållningssätt till lärandet och barnets utveckling. Vi är inspirerade av folkskolläraren Nanny Palmkvist som redan 1908 tänkte sig framtidens skola som en skola fylld av glädje, nyfikenhet och möjligheter.

I skriften ”Framtidens folkskola” från 1908 skrev Nanny Palmkvist om begreppet ”sol i skolan”. För henne stod detta för arbetsglädje och ”icke arbetets möda och tristhet som släcker flamman i frågande barnaögon”. Hon slog även fast att ”skolan ska giva lyckomöjligheter. Ty lycka är att ha funnit sin rätta plats i livet, den rätta användningen för sina anlag och krafter”. ”Varje barn föds med sina anlag. Det är dess rätt att få dessa anlag utvecklade”.

Hon lyfte även fram vikten av att låta barnet tänka fritt. ”Därav följer undersökning. Giv barnet tillfälle att praktiskt omsätta sina tankar. På den vägen lär barnet verkligen något”. Här kan du läsa om hur vi omsätter Nanny Palmkvists tankar i dagens förskola.

Vårt närområde

Husensjö förskola är centralt beläget i Helsingborg. Förskolan är omringat av grönområden för lek och utevistelse. Området är även väl skyddat från biltrafik. Integrerat i skolan ligger stadsdelens bibliotek och inom gångavstånd når vi kulturella utbud och fritidsaktiviteter.

I närområdet hittar du Nanny Palmkvistskolan med årskurserna F-6 med tillhörande fritidshem samt Galaxens förskola, Hoppetossans förskola, Myrans förskola, Nyckelpigans förskola, Regnbågens förskola, Skarans förskola, Solrosens förskola, Växthusets förskola, John Blunds förskola och fritidshem och stadens astma- och allergiförskola Svalan. I området finns även den pedagogiska omsorgen Husmusen och familjecentralen Fröhuset.